Oorzaken van een zwakke voet en de heup-georiënteerde tred

Oorzaken zwakke voet

De hoeveelheid van bewegen

100 jaar geleden liep de mens 15 kilometer per dag, vandaag de dag is dat nog maar 800 meter. Het grootste deel van de dag wordt zittend doorgebracht. Dit leidt niet alleen tot onvoldoende training van de voet maar zorgt ook voor een verkorting van spieren, disbalans en spanningen in het hele lichaam. Dagelijks oefenen is essentieel voor sterke voeten, een ontspannen spierstelsel en gezonde gewrichten. Naast de hoeveelheid van bewegen is de kwaliteit van bewegen – de juiste druk op de gewrichten en de wervelkolom – essentieel.

Hierbij kunnen tred en houding worden onderscheiden in de voet-georiënteerde tred en de heup-georiënteerde tred.

De kwaliteit van bewegen

Wat de motor voor een auto is, zijn de spieren voor het spier- en gewrichts-stelsel van de mens. De spieren zorgen ervoor dat de gewrichten bewegen. Vooral de spieren van de voet, knie- en heupgewrichten zorgen voor de motoriek van de tred. En zonder armen zou de mens niet zo snel en dynamisch kunnen lopen. Een hardloper zonder armen is minder snel en krijgt nekklachten omdat de aansporing van de arm in niet geringe mate bijdraagt tot het soepel houden van de nekspieren. Op deze manier draagt elke spier bij tot de voortstuwing van de menselijke tred. Echter, de twee hoofd-motoren die het meeste bijdragen aan de tred zijn het voet- en het heupsysteem.
De heuptred

Oorzaken

De hedendaagse mens loopt meestal op egale straten op harde schoenen met een verdikking bij de hak. Dit beperkt de mobiliteit van het voetgewricht en belet daarbij de werking van het voetsysteem. Ronding van de zool vermindert de beweeglijkheid van de voet nog meer.

Wanneer de mobiliteit van de voet gelimiteerd is, moet het heupsysteem dat compenseren om nog normaal te kunnen lopen. Om deze reden wordt door de hedendaagse mens voornamelijk het heupsysteem gebruikt. Spieren in de dij worden geactiveerd om stappen voorwaarts te maken en de ene voet voor de andere te zetten. Hierbij is het voetsysteem minder actief dan bij de oermens die op blote voeten liep.

Als reactie op de enorme heupactiviteit, buigt de heup waardoor het bovenlichaam voorover buigt. Na enige tijd zorgt dit voorover buigen voor een ‘bejaarde’ tred door verkorte spieren, met als gevolg spanning op gewrichten en een verkeerde houding.

Een sterke, voet-georiënteerde tred zorgt voor een betere houding, ontspannen spieren en voor een betere balans. Het doorbreekt de vicieuze cirkel van het willen verlichten van de houding en overbelasting.

Wanneer vooral het heupsysteem actief is, schakelt het voetsysteem zich geleidelijk uit. Deze verandering is vaak zichtbaar aan de tred van oudere mensen. Alleen de heup wordt nog bewogen en alleen nog maar gebruikt om de voet neer te zetten.

Niet de voet zorgt voor de voorwaartse beweging van het lichaam, maar de heup. De heup is zeer actief, waarbij de voeten, die eigenlijk de hoofdmotor zouden moeten zijn, bijna niet meer normaal kunnen functioneren.

Gevolgen

Een levenslange hoge heupactiviteit zorgt vaak voor overbelasting van het gebied rondom de lenden- en/of rompwervel. Blokkades in het SI-gewricht (heiligbeengewricht) zijn het gevolg. Dit komt door de heup-georiënteerde tred.

Voor een gratis consult van onze fysiotherapeut, bel: 071 - 2032377. U kunt ook een afspraak maken via ons contactformulier.