Veelgestelde vragen
Inklapbare content
Wat zijn de verschillen en overeenkomsten tussen de merken kybun en Joya?
Zowel kybun als Joya zijn duidelijke geïnspireerd op een natuurlijke voetbeweging. Hierbij speelt de demping van de unieke zacht elastische zool een cruciale rol en dit activeert het op de juiste manier afwikkelen en gebruik van de voeten bij het lopen.
Het merk kybun is ontwikkeld door Karl Muller III en Joya komt van de hand van zijn zoon: Karl Muller IV.
Qua demping is de zacht elastische zool van kybun ongeëvenaard, zowel in de maximum als medium demping variant. De Joya schoen beschikt over een ander systeem dat toch zorgt voor een prettige demping van de voet en voelt doorgaans wat stabieler; hierdoor hoeven klanten vaak minder te wennen.
Klanten die de kybun schoenen zijn gewend vinden de Joya zool soms wat aan de harde kant wat natuurlijk niet vreemd is als men al aan kybun-zool gewend is. Het hangt dus net van de klacht af en hoe iemand beweegt welke merk het meest geschikt is.
Zelf zien we de kybun schoenen meer als een medisch product om echt beter te gaan lopen met minder pijn en Joya meer als een lifestyle product om er zo voor te zorgen dat klachten niet opnieuw op zullen gaan spelen.
We merken dat de combinatie Joya en kybun goed werkt bij onze klanten om ook af te wisselen tussen beide merken. Het is namelijk erg goed voor de voeten en het gehele lichaam om te variëren met goed schoeisel. Dat daagt het lichaam uit met andere prikkels. Bijvoorbeeld een wissel gedurende de dag of om de dag kybun afgewisseld met Joya.
Tot slot, Joya werkt met een zomer- en wintercollectie en dat heeft kybun momenteel niet. Qua prijs is er ook een verschil en is Joya scherper geprijsd dan kybun. Dat kybun meer kost dan Joya komt grotendeels door de unieke kybun luchtkussenzool en de productie (handgemaakt) in Europa.
Kan ik steunzolen dragen in mijn kybun schoenen?
Steunzolen dragen in kybun schoenen kan in theorie. Sommige van onze klanten doen dat maar het overgrote merendeel helpen we juist van de steunzolen af.
We zijn namelijk geen grote fan van steunzolen. Wij zien veel mensen bij wie de steunzolen niet werkten of maar tijdelijk. Het woord steunzool zegt het al: de voet wordt ondersteund en kan minder zelf doen. Dit zorgt voor verdere verslapping en verstijving van de voet met alle gevolgen op langere termijn van dien.
Het lopen op een steunzool zet dus de 33 voetgewrichtjes op slot waardoor het voetsysteem niet goed kan functioneren. Hierdoor zal het heup- en rug systeem veel harder moeten werken wat overbelasting en slecht lopen verder in de hand werkt.
Het lopen op de kybun schoenen werkt precies het tegenovergestelde en activeert het voetsysteem om zijn werk weer te gaan doen. Zo kan hij sterker en soepeler worden en kunnen klachten in de basis worden aangepakt. Dit heeft dus ook direct positieve effecten in het gehele lichaam zoals bijvoorbeeld meer ontspanning in de heupen en rug.
Heeft kybun ook aparte breedtematen?
Kybun heeft geen aparte breedtematen want kybun & Joya schoenen zijn allemaal een stuk breder dan reguliere schoenen. Eigenlijk kunnen we stellen dat reguliere schoenen over het algemeen te smal worden gemaakt…
Met de kybunschoenen kunnen we tot en met maat K zeker een geschikt model vinden.
De breedte van de kybun & Joya is speciaal zo ontworpen omdat het voor een goede voetfunctie essentieel is dat de tenen en de voet genoeg ruimte hebben. Die moeten juist goed kunnen bewegen om een actieve en gezonde voet te kunnen hebben.
We hebben zelfs speciale kybun-modellen als de “Leuk” en de “Vals” die van speciaal rekbaar materiaal gemaakt zijn voor een iets bredere voet.
Wanneer iemand juist echt een smallere voet heeft; kunnen we het speciale kybun -vulzooltje in de schoen plaatsen om hem alsnog passend te maken.
Als de schoenen toch niet bevallen mag ik ze dan ruilen en/of krijg ik mijn geld terug?
Bij ons betaalt u geen kosten voor een omruil en mag u kosteloos uw product binnen 14 dagen omruilen indien het product als nieuw en alleen binnenshuis gedragen is. Neemt u hiervoor contact met ons op voor nadere informatie.
Mocht het product onverhoopt niet bevallen dan kan deze uiteraard retour mits binnen 14 dagen na ontvangst, uitsluitend binnen gedragen en in de originele verpakking. Deze verzendkosten zijn voor de klant.
Uiteraard zorgen wij ervoor dat u een ander model of maat ontvangt of, na ontvangst van het product, het aankoopbedrag (excl verzendkosten) terug op uw rekening.
Worden deze schoenen vergoed door de zorgverzekeraar?
Helaas nog niet standaard. We zijn hier mee bezig maar dat is een procedure waar we een lange adem voor moeten hebben. We zijn van mening dat kybun zeker hiervoor in aanmerking zou moeten komen vanwege de vele positieve gezondheidseffecten ervan.
We zien zoveel klanten waarvan de steunzolen vergoed worden maar die hier alleen maar slechter van gaan lopen maar wel op kybun sterk vooruitgaan. Dat lijkt de wereld op z’n kop!
Een enkele klant lukt het wel om het vergoed te krijgen maar dat is eerder de uitzondering maar proberen kan altijd en als we hieraan mee kunnen helpen dan doen we dat graag!
Welke maat moet ik nemen?
In het algemeen vallen kybun schoenen wat kleiner dan u gewend bent. Bij Joya is de pasvorm regulier. Het is, in het algemeen, verstandig is om extra ruimte te hebben bij de tenen. Die moeten namelijk vrij kunnen bewegen om de voet te kunnen laten afwikkelen en bij te dragen aan de balans van het lichaam.
We merken toch vaak dat klanten een voorkeur hebben voor een te strakke schoen. De hak moet vast zitten maar de tenen moeten ‘piano’ kunnen spelen.
Een 2/3-maat groter ten opzichte van uw gangbare maat is dus verstandig als u twijfelt.
Voor wandelschoenen is het sowieso verstandig om deze een maat groter te nemen. Heeft u bijvoorbeeld een maat 41 van kybun dan adviseren we een maat 41 2/3 voor de wandelvariant. Door de opbouw van deze schoen vallen deze kleiner en heeft u groter nodig. Idem voor Joya.
Waarom wijkt de maatvoering af van de Nederlandse maatvoering?
Kybun & Joya hanteren het Zwitserse maatsysteem voor schoenen. Dit is anders dan in de rest van de EU en verspringt in stapjes van 2/3.
Heeft u altijd een maat 38 dan is het voor kybun – Joya een maat 38 1/3. Dat verschil is ook zeer gering.
En bij twijfel…… altijd liever iets te groot dan te klein!
Heeft kybun ook (werk-)schoenen met stalen neuzen?
Kybun heeft geen specifieke schoenen met stalen neuzen. Dat kan ook niet in combinatie met de zacht elastische luchtkussenzool van kybun. Een stalen neus moet namelijk vastgezet worden op een stalen plaat. Joya heeft ook geen stalen neuzen.
We zien wel regelmatig klanten die bijvoorbeeld in de bouw werkzaam zijn en flinke klachten/slijtage hebben en moeilijk bewegen. Een werkschoen is helaas ook niet bevorderlijk voor het lichaam.
Het is dus raadzaam om goed na te gaan of een werkschoen werkelijk verplicht is door de werkgever/objectbeheerder. Veel partijen schrijven dit namelijk uit gemak voor en denken niet na over de negatieve gezondheidseffecten en wat het betekent als iemand uitvalt door slechte schoenen.
Veel klanten lopen dus wel op onze sterke wandelschoenen zoals de Rigi (dames) of de Santis (heren). Geen stalen neus maar wel een harde voorkant én de befaamde kybun demping. Dit na overleg met bijvoorbeeld hun werkgever (soms inclusief een werkgeversbijdrage). Het kan dus wel!
Wat ook kan helpen is om kybun light zooltjes in de werkschoenen te doen. Dat geeft toch nog iets van demping. Deze staan hier.
Kan de zool van de kybunschoenen lek?
De zool van de kybunschoenen bestaan voor het grootste deel uit lucht:
Een gesloten luchtsysteem met duizenden luchtbelletjes zoals een chocoladereep van BROS wanneer u deze doormidden zou breken.
En een open luchtsysteem van allemaal verticale luchtkanalen.
Deze unieke combinatie zorgt voor de ultieme demping en is toch stabiel.
De kybun schoenen zijn van Zwitserse makelij en zijn dus gemaakt voor ruige omstandigheden. Rotsen, schelpen en andere ondergronden kunnen ze gemakkelijk aan. Het lopen door glas of spijkers kan ervoor zorgen dat er een defect in de zool ontstaat; het is dan niet zo dat de zool “leegloopt”, maar de schoen zal dan water gaan opnemen wat de levensduur ernstig verkort.
We krijgen deze vraag vaak, maar gelukkig hebben we nagenoeg nooit klanten met bovenstaand probleem.
Kan ik naast kybun nog wel op andere schoenen lopen?
Jazeker! De vraag blijft alleen altijd of je dat moet willen?
Het is wel zo dat veel mensen op kybun schoenen gaan lopen met klachten die helaas niet meer helemaal weg zullen gaan: bijvoorbeeld artrose of neuropathie. Wanneer er veel op reguliere schoenen wordt gelopen kunnen pijnklachten weer gaan toenemen. We raden dan ook altijd aan om een verschil te gaan maken met “zitschoenen” (reguliere schoenen) voor als u naar een verjaardag of op visite gaat en “loopschoenen” (kybun Joya) als u meer moet staan of lopen.
Wanneer mensen op kybun gaan lopen met voorbijgaande klachten als: hielspoor en rugklachten, raden we aan de eerste maanden zoveel mogelijk op kybun te gaan lopen en wanneer de klacht herstelt is weer rustig meer op reguliere schoenen te gaan lopen. Wel blijft het voor het gehele lichaam raadzaam op kybun schoenen te blijven lopen om zo ervoor te zorgen dat de kans op nieuwe klachten zo klein mogelijk is.
De Stapvitaal Fysio
Vind informatie over diverse klachten, instructievideo's voor oefeningen, en andere oplossingen. Laat ons u helpen op weg naar een pijnvrij en actief leven. Plan direct een gratis consult in.