Hielspoor

Hielspoor en chronische peesplaatontstekingen? De kybun schoen ondersteunt

Hielspoor

Wat is hielspoor?
De pijn manifesteert zich onder de hak op het moment dat de voet wordt belast. Hielspoor wordt veroorzaakt door de brede pees die onder je voet doorloopt, helemaal vanaf het hielbot naar de voorvoet. Als deze peesplaat te veel wordt belast, zorgt dit voor constante spanning op de aanhechting aan de binnenkant van het hielbot.

Verkalking
Precies op deze aanhechting kan verkalking ontstaan. Die verkalking kun je zien als een stukje uitstekend bot. Niet de kalkafzetting zelf, maar het weefsel eromheen kan ontstoken raken. Dáár komt de pijn vandaan. Het gaat om een niet-bacteriële ontsteking, een antibiotica helpt daarom niet.

Wat te doen bij hielspoor?
Je zou denken dat je dat stukje verkalking moet verwijderen om van de hielpijn af te komen. Maar helaas helpt een hielspooroperatie niet altijd. Daarom zal er altijd eerst naar een alternatieve behandelmethode worden gezocht. Bovendien kan een hielspoor zó klein zijn dat deze niet of nauwelijks op een röntgenfoto is te zien.

Eerste symptomen hielspoor
De eerste symptomen van hielspoor zijn pijn onder de hiel ’s ochtends bij het opstaan of als je lang hebt stil gezeten. De voet is pijnlijk en voelt wat stijf aan. Als je eenmaal in beweging bent, verdwijnt de pijn en heb je er geen last meer van. Juist dit is zo verraderlijk aan hielspoor symptomen: doordat je er de rest van de dag geen last van het, ga je ervan uit dat het wel vanzelf over zal gaan. Helaas worden de symptomen vanaf nu alleen nog maar erger als je niet ingrijpt.

Symptomen na een langere periode
Ben je blijven doorlopen ondanks de pijn, dan kom je tenslotte in de fase terecht dat je misschien doorlopend pijn hebt aan je voet. Je kunt niet goed meer op je hak staan omdat het te pijnlijk is. Je kunt vocht gaan vasthouden onder de hiel en je hebt een branderig gevoel aan je voet. Je hoeft overigens niet van al deze hielspoor symptomen last te hebben; het verloop is bij iedereen anders.

Oorzaken van hielspoor
Eigenlijk is de hoofdoorzaak van hielspoor overbelasting. De vraag die hier onmiddellijk op volgt is: wat is de oorzaak van de overbelasting van jouw voet?

De nummer 1 oorzaak hielspoor: overpronatie
Bij een gezond looppatroon komt je voet aan de buitenkant van de voet neer. Als de hak staat, volgt een moment waarop de spieren van de enkel een beetje verslappen en de voet een naar binnen kantelt. Hierbij veert de voetboog lichtjes door. Dit proces noemen we ‘proneren’.

Wat is overpronatie?
Bij overpronatie gaat er iets mis in deze beweging en zakt de voetboog te ver door naar binnen en de voet kan zich vervolgens niet zo goed afzetten. De enkels en voeten zakken te ver door en het lichaamsgewicht wordt niet meer goed over de voeten verdeeld. Je voeten worden dus op de verkeerde plaats belast en moeten de ‘klappen’ opvangen als je loopt. Er komt grote druk op de peesplaat te staan die onder je voet van het hielbot naar de voorkant van je voet loopt. Precies bij de aanhechting van de peesplaat aan het hielbot ontstaat hielspoor.

Voorkomen en pijn verminderen
Om deze belangrijkste oorzaak van hielspoor te voorkomen en om hielspoorpijn te verminderen, kan je dagelijks lopen op de kybun schoenen. De kybun schoenen zorgen ervoor dat de kleine voetspieren sterker worden en je voet minder in zal zakken. De druk van de grond tegen het pijnlijke punt is direct weg waardoor het looppatroon direct normaliseert en de voet niet meer overbelast raakt. Zo doorbreek je de cirkel en voorkom je overpronatie en hielspoor.

Het effect van de kybun schoenen
 • De zool van de kybun schoenen bestaat voor het meest grote deel uit lucht. Hierdoor wordt de druk onder de hiel veel beter verdeeld over het totale drukoppervlak. Hierdoor voel je direct veel minder pijn tijdens het lopen en krijgt de geïrriteerde pees meer rust en ruimte tot herstel.
 • Doordat de schokbelasting 58% lager is en de natuurlijke afwikkeling van de voet beter verloopt, zal de pees beter worden gebruikt wat ook weer het herstel ten goede komt.
 • Op de kybun schoenen train je bij elke stap de intrinsieke voetmusculatuur waardoor het inzakken van de voet minder zal worden en de pees die de hielspoor veroorzaakt minder trekkracht en irritatie krijgt. Door te lopen op de kybun schoenen werk je dus bij elke stap aan uw herstel!

Om de oorzaak van jouw hielspoor te achterhalen beantwoord je een aantal vragen:
 • Ben je het afgelopen jaar veel in gewicht aangekomen?
  Overgewicht kan bijdragen aan overpronatie. Het zou goed zijn om gewicht te verliezen maar begin alvast met het dragen van de kybun schoenen zodat de spieren van je voeten goed worden getraind en je direct minder pijn hebt en dus beter kunt bewegen. Je zult ook makkelijker gewicht verliezen.
 • Ben je zwanger?
  Dan kunnen de extra kilootjes een belasting vormen voor je voeten. Bovendien maken zwangerschapshormonen het bindweefsel in je hielen zwakker waardoor je voet sneller overbelast raakt. Dit is wellicht de oorzaak van je hielspoor. Het lopen op de kybun schoenen is voor jou een goede oplossing.
 • Ben je kort geleden begonnen met hardlopen?
  Bouw hardlopen altijd langzaam op. Maar zelfs dán kun je last krijgen van een blessure of overbelasting. Zorg daarom voor goede kwaliteit hardloopschoenen en vervang de schoenen op tijd. Wanneer je buiten het hardlopen om je voet traint op de kybun schoenen zullen de voeten sterker worden, waar je met het opbouwen van het hardlopen profijn van hebt.
 • Doe je werk waarbij je langdurig stil moet staan?
  Langdurig stilstaan is niet de oorzaak van hielspoor maar het zal de bestaande klachten wel verergeren. In ieder geval is het belangrijk om schoenen te dragen die de voet voldoende vrijheid geven en het voetgewelf op een natuurlijke manier versterken, zodat je overpronatie gaat voorkomen. Overpronatie is de nummer één oorzaak van hielspoor. Dus staand werken op de kybun schoenen of de kybun mat is de oplossing.
 • Draag je vaak (erg) hoge hakken?
  Af en toe op hoge hakken lopen is voor de meeste mensen geen probleem. Draag je hele hoge hakken? Dan komt er wel heel veel druk te staan op je voorvoet en de voetboog wordt nauwelijks ondersteund. Wissel hoge hakken regelmatig af met lopen op de kybun schoenen.
 • Heb je last van verkorte en stijve kuitspieren?
  Mensen die altijd op hoge hakken lopen, krijgen op den duur kortere kuitspieren. Naast het afwisselen met de kybun schoenen, doe je er goed aan dagelijks extra stretchoefeningen voor de kuit te doen.

Een actief en positief leven is echt weer mogelijk!
Kom de kybun schoenen zelf vrijblijvend ervaren in één van onze vestigingen in Zoeterwoude of Hulshorst. Meer informatie: zie onze Contact-pagina

Gratis consult
Voor een gratis consult van onze fysiotherapeut bel: 071 - 203 23 77.

Contact
Je kunt ook contact opnemen via ons contactformulier.

We helpen u graag verder!