De natuurlijke, juiste tred
Bij het blootsvoets lopen op een natuurlijke, oneffen ondergrond is er een juiste interactie tussen voet- en heupsysteem. Dit is goed te zien bij primitieve mensen zoals nomaden, die op een natuurlijke ondergrond lopen. Zij hebben een lang, slank postuur, een gelijkmatig spierstelsel en een rechte houding. Hun voetsysteem doet het meeste werk. Het heupsysteem draait veel meer achterwaarts. De dijen gaan meer naar achteren dan naar voren. De natuurlijke samenwerking tussen de twee motoren zorgt ervoor dat de spieren en gewrichten zo lang mogelijk gezond blijven.
Verandering van de tred door het verbeteren van de voet
Verandering naar een natuurlijke, voet georiënteerde tred wordt iedereen aangeraden. Bij een verandering van de tred en houding is het opnieuw activeren van het voetsysteem – samen met het losmaken van het heupsysteem – prioriteit. Het bovenlichaam wordt weer rechtgezet. Het heupsysteem is weer op natuurlijke wijze onderdeel van het hele aandrijfsysteem.
Een onjuiste tred en houding
Met de overgang naar een voet georiënteerde tred, is de kans groot dat klachten van het spier- en gewrichtsstelsel worden verminderd of zelfs helemaal verdwijnen. De oorzaak van de klachten – een onjuiste tred en houding – is immers aangepakt. Deze verandering in tred en houding zou kunnen worden vergeleken met de scheve toren van Pisa.Zou u deze scheve toren van Pisa recht willen zetten, dan zou het fundament van onderen moeten worden verstevigd waarbij veel krachten worden gebruikt.
De asymmetrie van het lichaam en de gevolgen
Een mens functioneert ongelijk aan de rechter- en de linkerkant. Daarom zijn zowel de rechter – en de linkerhand als de rechter- en de linkervoet verschillend met betrekking tot kracht en coördinatie. Ieder mens heeft een ondersteunend been en een springend been. Uit gewoonte staat de mens altijd op hetzelfde been. Omdat de moderne mens meestal op effen ondergrond loopt, wordt de sterke voet sterker en de zwakke voet zwakker. De asymmetrie wordt hiermee vergroot. Dit kan leiden tot enorme verschillen tussen links en rechts qua kracht en coördinatie.
De ongelijke kracht tussen linker- en rechterbeen heeft effect op het SI-gewricht en de heup. Dit kan leiden tot een bekkenscheefstand waardoor het lijkt alsof er verschil is in beenlengte. Als gevolg hiervan kunnen scoliose, spanning in het gebied van de lendenwervel, teveel spanning in de rug, heup- en kniegewrichten en voet ontstaan. Als de mens altijd op oneffen grond zou lopen, zou de asymmetrie van de voeten en benen worden opgeheven.
Voetsysteem
Het linker en rechter voetsysteem zouden op gelijke wijze moeten worden getraind zodat beide voeten gelijk bewegen. De verandering naar een voet georiënteerde tred en houding wordt mogelijk gemaakt door elastische materialen.
Kom de kybun schoenen zelf vrijblijvend ervaren in één van onze vestigingen in Zoeterwoude, Hulshorst, Veghel of Frederiksoord. Meer informatie: zie onze Contact-pagina