Ziekte van Parkinson en artrose: door kybun schoenen een wonderbaarlijke loopervaring rijker!

Beste mensen, Ik wil jullie graag deelgenoot maken van mijn onderstaande positieve (loop-) ervaringen. Mijn mobiliteit, m.n. het wandelen, was door een combinatie van enerzijds mijn verminderde souplesse en motoriek door de Ziekte van Parkinson en anderzijds de waarschijnlijk aanwezige artrose in mijn (rechter-) enkels, een steeds groter probleem. Liep ik twee jaar geleden nog makkelijk geheel zelfstandig 10 – 15 km; sinds anderhalf jaar dezelfde afstand m.b.v. nordic-walking-sticks. Het laatste jaar was de afstand in een jaar tijd versneld teruggebracht tot 10, 5, 3 en nu 1,5 km! En dan nog: dagelijks ongemak en pijn in de enkels. M.n in de rechtervoet had ik veel ongemak/pijn in de peesplaats en in tussenruimte en kraakbeen van de enkelbotjes. Daarnaast had ik een wijze van lopen die erg hoekig en a-motorisch was. Oplossingen als steunzolen, orthopedische schoenen, voetmassage en voetreflex gaven geen soelaas. Om toch te kunnen blijven lopen (naast mijn andere sporten/ lichamelijke activiteiten) heb ik gezocht naar loophulpmiddelen met het idee oplossingen te zoeken voor de ontstane loop-beperkingen. Ik vond en deed ervaring op met twee hulpmiddelen: De Next Step loopfiets van de fa Rollick te Enschede, ( primair of later modulair uit te breiden met electrische ondersteuning en/of drie wielen) De elektrische loop- step van de fa Igoo Electric te Bladel (meer een gadget, maar voldeed ook goed) Overigens: te klein voor mij. Beide hulpmiddelen voldeden tijdens mijn proef-gebruik aan mijn verwachtingen. Maar……….. Wat mijn loopprobleem werkelijk en direct oploste waren de schoenen van het merk Kybun, gevestigd te Zoeterwoude. In de uitgave nr 3 van mei 2021 van het Parkinson Magazine het periodiek van de Parkinson Vereniging stond een advertentie van Kybun Solutions+. Na overleg met mijn podotherapeute heb ik in hun enige Nederlandse vestiging te Zoeterwoude schoenen aangemeten gekregen (zonder mijn steunzolen!) en na enige oefening: liep ik weer! Zonder pijn of na-pijn! En met enig hernieuwde souplesse! Mijn omgeving en vaste wandelmaat zien meteen dat ik veel soepeler loop en dat mijn looptechniek nu al aanmerkelijk verbeterd is! Inmiddels loop ik weer méér en vérder dan kort geleden. Deze positieve ervaring wilde ik jullie absoluut niet onthouden!! Een “wonderbaarlijke” loop-ervaring rijker, Geert Veroude